Artykuł nr 1541 | 2013-09-01 16:12:38

Jaką maszynę do lodów kupić?

Maszyny te są energooszczędne i zajmują mniej miejsca (aniżeli kilka osobnych maszyn), dlatego z powodzeniem sprawdzą się zarówno w profesjonalnej lodziarni, jak i w każdym innym lokalu gastronomicznym.

Freezery

Maszyny te posiadają różne tryby zamrażania dla otrzymania pożądanych produktów. W zależności od modelu, freezery wyposażone są w:

  • zegar wskazujący czas niezbędny do uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów,
  • system utrzymujący stałą jakość lodów,
  • mieszadło, które pozwoli na dokładne opróżnienie cylindra,
  • system awaryjnego rozmrażania lub upustu - pozwoli uniknąć strat w przypadku zaniku zasilania.

Decydując się na zakup freezera warto zwrócić uwagę na wielkość podkładki pod kuwetę, która będzie napełniana lodami.

Inne maszyny do produkcji lodów

Pasteryzatory do lodów

Eliminują szkodliwe bakterie bez wpływu na wartość poszczególnych produktów. Decydując się za zakup pasteryzatora, warto wybierać modele posiadające:

  • system wyboru trybu pasteryzacji – pozwala dostosować proces dla różnych mieszanek lodowych,
  • samoczyszczący zawór upustowy - jest on niezmiernie ważny na tym etapie produkcji lodów,
  • mieszadło z różnymi trybami pracy - pozwoli dostosować proces mieszania dla różnych mieszanek.

Dojrzewalniki do lodów

Ich przeznaczeniem jest zapewnienie mieszance lodowej możliwości dojrzenia i konserwacji w temperaturze 4 C. W takich warunkach mieszanka jest zabezpieczona przed zanieczyszczeniem przez bakterie. Dojrzewalniki posiadają zazwyczaj różne tryby pracy ubijaków (np. tryb ciągły lub przerywany), dla zapewnienia pożądanej struktury mieszanki. Podczas wyboru dojrzewalnika warto zwrócić uwagę na maksymalną i minimalną wielkość wsadu i wybrać taką, jaka będzie odpowiednia dla danego zakładu.

Szukaj okazji!

Dodaj Komentarz Jaką maszynę do lodów kupić?

comments powered by Disqus